11/09/2010

Nite Jewel – Am I Real? (Gloriette)

Pimedal ja vaesel ajal ärkab muusika ellu. Võib-olla on see tingitud asjaolust, et inimesed langevad sügisel melanhooliasse ja otsivad midagi püsivat, mis läbipekstud hingekest halastavalt tupsutaks. See pole ju lillerdav kevad, mil on kerge unustada end soojenevasse õhku. Nite Jeweli juhtiv loovjõud Ramona Gonzales elab aga LAs, kus püsivat päikesepaistet varjutab vaid fotokeemiline sudu. Seetõttu jätame sombuse sügise.

Lisaks on LA kosmoselinn ning space-popi parnass. Mainigem vaid lo-fi popgeeniust Ariel Pinki, kellega Ramona tihedalt lävib. Rääkides sajandi ühest olulisemast ja kummastavamast mõjuallikast ei saa üle ega ümber magamistoamuusikute põlvkonnast. Tõsi, viimasel ajal on lo-fi popi lava üha kitsamaks muutunud ja ka Pinki viimane album „Before Today“ tähendas olulist nihet taotlusliku veidra miljöö loomisel. Chillwave´i kuninganna tiitliga pärjatud Gonzales pole nii ekstsentriline, kuid armsalt hingepugev on ta küll.

Kuue looga EP nimes püstitatud küsimus on põhimõttelist laadi. Las ma selgitan. Esmakordselt kuulsin seda plaadikest sombusel varahommikul, mil ärkasin sametisse olekusse, kus sa veel täpselt ei mäleta, mis sa unes nägid. Siis äkitselt hoovas kõik minusse tagasi – segased kohad muutusid täiesti arusaadavateks, nagu oleks need valgusega üle kallatud. Ja see mulle Nite Jeweli puhul meeldibki. Selle asemel, et anda selgeid vastuseid ja klammerduda piinavalt pingutatud tähelepanuga jalge ette, jätab ta avara tõlgendamisruumi ning vaatab ka seda, mis jääb nägemisulatusest väljapoole.

Nite Jewel - Another Horizon


No comments: