11/10/2010

Darwin´s Theory – Darwin´s Theory (Lotus Land)

1975 oli aasta, mil USA ja NSV Liit korraldasid kahepäevase ühislennu kosmoses ning suri rastade jumala inkarnatsioon Maa peal Etioopia keiser Haile Selassie. Samal aastal otsustas Darwin Jones võtta ette palverännaku Ühendriikide keskosas asuvast Tulsa linnast kõikide hedonistide tõotatud maale Los Angelesse.

Tema eesmärk polnud saada osa linna palsamlikest meelelahutustest, vaid otsida õnne ja meelerahu läbi muusika. Kolme LAs veedetud aasta jooksul tutvus ta ka funkmuusika teerajaja Sly Stone´iga, kes kokaiinilembuse tõttu varjus suurte plaadikompaniide kintsukaapijate eest oma häärberisse. Just seal, kodulindistajate muuseumis, kus võis näha ka riistapuud, mida peetakse tänapäeval trummimasina nime kandva rütmikombaini eellaseks, salvestas Jones oma kodulinna semudega käesoleva albumi.

Jättes kõrvale ühe seitsmetollise singli, kattusid lintmaki salvestused salapärase tolmulooriga, kuni tänapäevased tuuled selle hajutasid. Oma elu baptistlikule kirikule pühendanud ja mitmekandilist omaelu elava Jonesi saladusliku Darwini teooria lahendas tänavu plaadipesa Lotus Land ümber koondunud uus põlvkond. Selle asemel, et Jonesi läbematult järele ahvida, saab rõõmustada tõdemusega, et kogu materjal avaldati endisaegsel kujul. Ja see on märksa meelierutavam, kuna ultramodernistidel on kole komme oma töötlustega upakile lennata. Väärtusi saab õnneks luua muudmoodigi.

Seda albumit ei pea siiski takseerima esmaavastuslikkuse mõõdupuuga, vaid tasub lasta sugestiivsel ajastu vaimul end kaasa viia ning avastada disco, souli ja funki tutvusvahekorra rajajooni. Ehe värk!

Darwin´s Theory - On A Lovely Night Like This


No comments: