10/02/2008

Ajatu väljapääs kimbatusest

Lonnie Liston Smith on üks mu suuri lemmikuid, kes sündis 1940. aastal Virginia osariigis, Richmondis. Akadeemilise muusikahariduse saanud mees õppis klaverit, tuubat, trompetit ja laulmist, kuid seejärel viis ahvatlev teerada ta New Yorki, kus ta kohtus Miles Davisega, kelle bändiga ta ka koostööd tegema hakkas. Palju on räägitud sellest, et Miles oli maksimalist ja sundis kõiki, kellega ta koos musitseeris, endast viimast välja panema. Liikvel on ka legend, et Miles käskis Lonniel sündi kahe päevaga selgeks õppida, kuigi viimane polnud kunagi varem sellist pilli näppinud. Enamik neist unetutel öödel stuudios tehtud lugudest on jäänud aga avaldamata.

"Expansion" on pala samanimelise albumi pealt, mida võib pidada omamoodi katekismuseks, sest see on muusikaline reveranss jazzfunkile. Räpimehed teavad Lonniet ilmselt Guru Jazzmatazzi kogumike pealt. Ja tema roll acid jazzi arengus on kindlasti hindamatu väärtusega. Jazzfunk katarsis!

Lonnie Liston Smith - Expansions

1 comment:

Anonymous said...

See expansions plaat on vist otsast lõpuni ära sämplitud. Mulle endale meeldivad tema teised plaadid. Näiteks "Cosmic Funk" ja sellelt pala "Peaceful Ones" on kõige lemmikum.