12/26/2007

Paljude pidupäevade mälestuseks


Kõlas biitlite "Norra mets" mingi sümfooniaorkestri nõretavmagusas esituses. Ja meloodia, mida mängiti, tegi mind ärevaks nagu alati. Ei, seda ei saanud varasemaga võrreldagi, see raputas mind rängemalt kui tavaliselt. (Haruki Murakami)

See tsitaat on pärit Jaapani kirjaniku Haruki Murakami raamatust, kus biitlite laulu kuulmine tõi raamatu minategelasele meelde tema esimese armastatu. Hea raamat, julgen soovitada.

On palju selliseid hetki, millele alguses mingit tähelepanu ei pööra, aga hiljem tuleb välja, et mäletad kõiki sellega seonduvaid üksikasju. Alguses on küll raske meenutada, aga peagi suudad pisiasjade abil tervikliku pildi kokku panna. Ja vahest on hea, kui midagi olulist meenub, millele on mõnus tagasi mõelda. Mul on paljud mälestusted seotud kindlate lugudega, mille abil omandavad need märksa intiimsema noodi. Kui mälestustel on komme aja jooksul vaikselt tuhmuda, siis lood jäävad. Ja nüüd uhab üks mu rinnus taas üles-alla. Kõlab sentimentaalse lobana, aga nii see on.
Jõudsin täna tagasi koju. Ostsin pudeli head-paremat ja mõtlesin, et kuulan alustuseks veidi rahulikumat mussi. Jõulud ikkagi. Mis sellest, et need mulle ei meeldi, aga olgu naabritel siis vähemalt hea päev. Laia haardega Manchesteri kuti Jazzchildi (ristinimega Kevin Hughes) miks 80.ndate nädalavahetustest. Küllaltki souline teine ja ebanädalavahetuslikult vähe mürtsu, aga vastiku pühapäeva ärasaatmisel võib isegi kuulata.

Change - Mutual Attraction (http://www.youtube.com/watch?v=IrKoHPljmFg)
Tõi head mälestused tagasi.

Change on pärit 70.ndate lõpust, kui geniaalsel Goody Music Production plaadibossil Guadalupest pärit ärihail Jacques Fred Petrusel ja itaallasel Davide Romanil tuli idee teha köitvat r`n`b-d, aga nad ei osanud kumbki inglise keeles laulda. Järgnes tüüpiline Itaalia maffia lugu. Romani vedas esialgu kohale kamba oma kaasmaalasi ja lasi Petrusel lauljaid otsida. Ja mees leidiski sellised nimed nagu Luther Vandrossi ja Jocelyn Browni. Lüüriline kõrvalpõige: jõulude ajal tuli telekast mingi loll film, mille nimi oli "Stepmother" vms, kus Julia Roberts laulis autos laulu "Ain´t no mountain high enough" ja see on Jocelyn Browni lugu muide. Nii salvestatigi lood Itaalias ja vokaal NY-s ja kellelgi peale Romani ja Petruse polnud õrna aimugi, mis sellest lõpuks välja tuleb. Esimene album "The glow of love" ilmus 1980. aastal ja kuigi mõned ütlesid, et Change kõlab nagu vaese mehe Chic jõudis see Billboardi topi, võitis aasta disco albumi tiitli ja sai seitse Grammiet peale kauba.
"Mutual attraction" on pala nende viimaseks jäänud kuuendalt albumilt "Turn on your radio", mida on palju kritiseeritud. Vandross, Brown ja paljud teised olid selleks ajaks juba ammu jalga lasknud. Albumit kritiseeriti selle vanakooli disco gruuvi pärast, sest selleks ajaks (1985) oli muusika tehniliselt juba meeletult edasi arenenud. Minu meelest on see maitsev plastiline 80.ndate alguse pop. "Mutual Attraction" loo autor on tegelikult Timmy Allen, kes on koostööd teinud ka Britney Spearsi, R. Kelly ja Backstreet Boysiga. Lihtsalt tahtsin mainina.


2 comments:

Anonymous said...

Mäletad kui küsisid, et kas ma Change bändi tean. Ajasin mingit hägust loba, et vist küll jms. Aga mul on ju see Glow Of Love täiesti olemas. Küll ainult singlina. Hea lugu on. Lähengi otsin välja selle ja panen grammofonile.

Louie Gigolo said...

a ja, seoses "norra metsaga" tuli veel üks asi meelde. seal mainitakse päris tihti salingeri ja fitzgeraldi teoseid. tüüp loeb nende autorite samu raamatuid pidevalt uuesti. ma olen tahtnud nende autorite raamatuid ise ka uuesti läbi lugeda. ja siis veel remarque, vonnegut ja greene jne. neid ikka jagub. ja samal ajal midagi head süüa ja juua ning musooni kuulata. faking great!