7/01/2011

Schilling!

Kilingi-Nõmmel (ei ole karuperse, vaid linn Pärnumaal!) on üks aastaid vastu pidanud komme, mis on üle elanud sünnid, surmad, lahutused ja isegi majanduslanguse. 2. juulil kui maanoorte järeltulev põlv kuulatab Tallinnas lustikaare all elu hammasrataste klõbinat, hiilivad elupõlised linlased ja linna pagenud trendinoored kaugesse Edela-Eesti nurgakesse, meeles mõlkumas märksõnad: lust, rõõm, tore olemine ja olematu toretsemine.

Pateetika mulle ei meeldi, aga võin julgelt väita, et Schillingu näol on tegu parima kodukootud (õhkkonnaga) festivaliga Eestis ja minu suve oodatuima ürrariga. Üks põnev faktor selle ürituse puhul on pretensioonitu ehedus ja ehedust teatavasti tänapäeva elus napib. Aga Nõmmel on varasematel aastatel siiras ja helge olnud.

Sel aastal kavas: pehmekõlaline ja väljapeetud Oddfellows Casino Eeast-Sussexi maakonnast, vennad Aleksandr ja Mihhail Peterburist ehk If We, Ultima Thule - uue gruuvi leidnud vanameistrid Eestist, süntesaatotorihurmurid (asjalik määratlus, yes!) Desing A Wave Londonist, Starmetis - seniavaldamata pärl Läti väikelinnast Cēsisest ning kohalikul muusikamaastikul ilutsevad, folkivad ja stiihiliselt punkivad (vastavalt) Imandra Lake, Pastacas ning Superliustik.

Kultuurimajas toimuvalt öiselt järelpeolt võib oodata kergete puäntidega absurdismi, sest üles astub ka minu suur lemmik – õhinaga sündinud, segaselt toorutsenud ja seejärel vähe küpsemaks saanud Kreatiivmootor. Lisaks veel üht-teist paremat nii siit kui ka sealt poolt lahte.

Mis veel? Mahelambad ja -kitsed, lastelava (väga punk koht), Ankru baar, roheline hoovilava, palju tuttavaid ja uusi nägusid, kildkondlikku huumorit, vabalt kanaliseeruvat loovust, sürreaalset atmosfääri ning küllaga laiskust ja elu! Tahtsin veel öelda, et... aitab sellest innustusjutust ja näeme laupäeval seal. Abiks veel ka see link.

1 comment:

Anonymous said...

Schillingul näeb alati.