12/23/2010

НИИ Косметики

НИИ Косметики on Vene bänd, mis jõudis minuni tänu Areeni ja Postimehe aasta albumi autorile Ariel Pinkile. 1984. aastal bulgakovlikus Moskva keldriurkas Mihhail "Мефодий" Jevsenkovi eestvedamisel ebaseaduslikku (sest artistid pidid olema registreeritud) tegutsemist alustanud kultusbänd võiks eesti keeles tähendada Teaduslikku Kosmeetika Uurimisinstituuti. Hea nimi! Nüüdseks on nende obskuurne ja omakõlaline lo-fi ületanud riigipiirid, mis näitab, et muusika ei järgi geopoliitilist kaarti ja seda vajatakse kõikjal. Internetis nende kohta taustainfot otsides lugesin, et nende laivesinemised meenutasid rohkem üle käte läinud bakhanaaliaid kui kontserte selle traditsioonilises tähenduses. Mistõttu pole üllatav, et pahatihti lõpetas nende esinemise KGB sekkumine. Soovitan kuulata nende lugusid ka tuubist, "Счастлив" on ehe näide, miks Ariel Pinki "Before Today" ei peaks olema aasta album 2010.

НИИ Косметики - Верю



Mõlemad mainitud palad on nende esimeselt albumilt „История болезни“. Musasõbrad kiidavad ka nende teist albumit "Военно-половой роман" (mingi jutt oli, et selline nimi pandi, kuna julgeolek peksis nende peod laiali). Kirutakse aga albumeid, mis ilmusid pärast seda, kui Jevsenkov oli 90ndate alguses pärast raudse eesriide langemist Hollandis elades pornofilmidele muusikat teinud ja tagasi kodumaale naasnuna bändi taas kokku kutsunud. Kokku ilmus kaheksa täispikka, neist viimane 1998. Гранд Мерси!

2 comments:

lovejunkie said...

Naljakas. Kui see Arieli mixtape välja tuli siis polnud sellest bändist mingit infot netis. Nüüd youtube klipid jms. Seda plaati saab ka kuskilt? (ära nüüd ütle, et telliskivist). Happy holidays!

martin said...

see vinüülil ei ole ilmunud.

ma tean kedagi, kes selle loo/bändi leidis soulseekist, saatis edasi kellelegi, kes jagasid seda siis ariel pinkile ja noh edasi teate ise...