9/12/2008

Karavan liigub edasi


Loodus astub kindlameelselt sügisesse. Sügistuule kõle naer irvitab näkku ja kõrvu ei paita. Eelmisel aastal kuulasin umbes samal ajal ilusat Efterklangi albumit "Parades", mis oli minu jaoks üks aasta parimaid. Ilusad ja lihtsad orkestreeringud, staatiline energia, mis isegi kaheksa minutilise loo kestel ei ilmuta vaibumise märke.

Mõned kriitikud on nimetanud seda popi ja neoklassitsismi uueks abieluks. Olgu kuidas on, aga mulle seostuvad kohe Spiritualized, Panda Bear, Animal Collective, Dungen, Caribou ja Arcade Fire. Ehk pole Efterklang nii kuulajasõbralik, kuid on põhjamaiselt detailirohke. Teadlikumad inimesed armastavad selle kohta öelda, et tegemist on "kõrvaklapimuusikaga". Samas pole nad selle detailirohkuse all jätnud ühtegi otsa lahtiseks, vaid on need sidunud kenasti tervikuks. Veetluse väärtusskaalal saab kollektiiv minu maksimumpunktid.

Taani koosluse loole "Caravan" on nüüd (tegelikult juba kevadel) tehtud ka video. Huvipakkuv on aga selle autor Anders Morgenthaler, kes minu teada peaks olema üks kuulsa wulffmorgenthaleri koomiksiteseeria autor. "Caravan" pole küll kõige parem lugu albumilt, aga video on väärikas.

Muide samad kutid tegid heli sel aastal Eesti kinodeski linastunud lühimängufilmile "Teisel pool", millest võtsid osa nii mitmedki Eesti näitlejad.

No comments: